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Corrections to Rules Book: Page 2,
Editorial Changes, 8-3-8a. “unsport-
ing” was omitted from listing in front
of Rules Book; Page 58, Delete 8.3.8
SITUATION C

SITUATION 1: Team A arrives at a
new facility that has the track-style
starting platforms. As the swimmers
position themselves on the starting
blocks, the coach of Team A notices
that some swimmers have a heel on
the wedge and some have the ball of a
foot on the wedge. Following the first
race, Team A’s coach requests clarifica-
tion from the meet referee if it is legal
to have various foot placements on the
wedge. The referee responds this is
legal. RULING: Correct procedure.
COMMENT: The track-style starting
platform is legal. There is no specific
rule regarding what part, if any, of a
swimmer’s foot must be in contact
with the wedge. (2-7-2b, 8-1-1)

SITUATION 2: Prior to the start of
the meet, the coach from Team B asks
the referee if his/her swimmers can
have time before each race to adjust

the wedge on the track-style starting
platform, which may require the
swimmer(s) to step up and step down
from the platform until the wedge is
placed properly. The referee responds
that swimmers should determine the
wedge setting during warmups so as
not to unnecessarily delay the meet.
RULING: Correct procedure. COM-
MENT: If a team has never used this
style of starting block, the meet offi-
cials should use preventive officiating
and remind the swimmers during
warmups to determine the wedge set-
ting so they can adjust in a timely
fashion once the meet begins. The
wedge may have to be adjusted dur-
ing the relay races for individual relay
team member preference or may be
moved back and not used. (2-7-2b)

SITUATION 3: A head coach contacts
the state association office to confirm
that it is legal for his/her swimmers
to wear new suits that display the
FINA mark that are new on the mar-
ket and just becoming available
halfway during the high school sea-
son. The suits are in compliance with

NFHS Rule 3-3-3. Response from the
state association swimming adminis-
trator is the suit is legal, providing all
requirements of Rule 3-3 are met.
RULING: Correct procedure. (3-3-3)

SITUATION 4: The split for the lead-
off swimmer in the 400 freestyle relay
will qualify the swimmer for the 100-
yard freestyle at the upcoming state
meet. However, the relay team was
disqualified due to (a) the second
swimmer contacting the bottom of the
pool for the purpose of gaining an
advantage; (b) the third swimmer
taunting the third swimmer in an
adjacent lane before stepping up on
the starting platform. The referee
invokes appropriate penalty in each
situation and advises the split shall
not be credited for the lead-off swim-
mer. RULING: Correct procedure.
COMMENT: If in a) the swimmer
contacted the bottom of the pool, but
gained no advantage, the lead-off
split would be credited to the first
swimmer. (8-3-8, 3-6)



